DJ-LIV

Årets kulturgärning!” Olav Fumarola Unsgaard (Kulturjournalist & redaktör på Txt & Media)

Det är en omfattande historik”. Louise Epstein (Programledare Sveriges Radio P1)

Vilka aktörer har drivit fram DJ-kulturen i framförallt Stockholm, och med vilka visioner, motgångar och ideal? DJ-liv — historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm beskriver DJ-kulturens framväxt med fokus på det som har lett fram till dagens techno- och housescen. Den här historien har aldrig tidigare tecknats – den är berättad med röster, rövarhistorier och inblickar som vanligtvis inte får utrymme i sammanhang där coola snubbar och goa gubbar sätter dagordningen och spelar huvudrollerna. I boken intervjuas DJs från 1970talets discovåg, 1980talets New Wave-era, 1990talets raveolution och 2000talets techno- och housekultur. Queersceners inflytande spåras och vi följer internationella influenser och korsbefruktningar mellan genrer. Boken visar också hur DJ-kulturen närts av ungdomsgårdar, förortsrörelser och skivbutiker. Glömda hjältar lyfts fram tillsammans med mer kända personligheter och illustrerar hur DJ-scener genom åren varit plattformar för mobilisering, snobbism, sexism, nörderi och gemenskap.

DJliv_omslag

Boken rekonstruerar en historia om svensk DJ-kultur inifrån med hjälp av intervjuer, artiklar och utskrifter från DJ-forum, research, korrespondens, DJ-dagböcker och författarnas egna erfarenheter. Ett DJ-liv framträder genom röster från klubbarrangörer, DJs, skivbutiksägare, dansare och producenter över flera generationer. I boken omnämns, citeras eller intervjuas närmare 1500 svenska och utländska djs, dansare, producenter, arrangörer, skivbutiker, klubbar, låtar och skivbolag. Detta inkluderar också ett 30-tal djupintervjuer med DJs. Hittills har ingen liknande historia om DJkultur publicerats. Som ett nyskapande grepp är DJ-liv berättad med röster som vanligtvis inte får plats i historieskrivningar över musikscener.

Boken publicerades i februari 2016 på Gidlunds förlag och går att beställa i din lokala bokhandel eller via internet (Bokus, Adlibris mfl). Här är några av de röster som hörs i boken.

 

 

2 reaktioner på ”DJ-LIV

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s