Aktuellt

Från discofeber till ravehysteri: föreläsning om kommande boken

Hur får vi inblick i berättelser från förflutna dansgolv bortom mediers och myndigheters selektion och rubriker, och hur hittar vi dem vars närvaro var osynlig och inte registrerades? Anna Gavanas kommande bok Från Discofeber till Ravehysteri hänvisar till arkiv som ger oss inblick i vissa delar.

Förhandsföreläsning på Snickars:

  • Torsdag 21 mars, 2019
  • 19:30 -20:30
  • 11 Hökens gata, Stockholm

Info om evenemanget här: https://www.kvinnohistoriska.se/kta-kalendarium/2019/3/21/frn-discofeber-till-ravehysteri

Nya böcker om dansmusikhistorien utifrån arkivstudier och intervjuer

För närvarande pågår arbetet med två uppföljande böcker till boken DJ-liv (Gidlunds 2016) utifrån arkivstudier och intervjuer.

  1. Från Discofeber till Ravehysteri med Anna Gavanas
  2. RAVE-LIV med Anna Gavanas, Monika Svensson och Anna Öström

På bokmässan i september 2018 berättade Anna Gavanas om sin kommande bok “Från Discofeber till Ravehysteri” som planeras komma ut på Stockholmia – forskning och förlag 2020.

Reportage om ravehistorien i Musikguiden i P3

I veckans avsnitt (v 40) av Musikguiden i P3: Podd ges en fördjupning i polisens kommande satsning mot ravefester. Men Musikguiden blickar också tillbaka på den svenska ravehistorien och var den står idag. Anna Gavanas (en av författarna till DJ-liv), arrangören Malin och kommunpolisen Julia Larsson deltar i programmet. Lyssna här: Ravefejden 2018 – går den att lösa?

Samarbete med Monika Svensson

Anna Gavanas och Anna Öström (författarna till DJ-LIV) har påbörjat ett samarbete med Monika Svensson från Göteborg. Nedan finns en presentation av Monika.

Monika Svenssons foto.

Monika Svensson är bosatt i Göteborg och har frilansat som skribent, DJ och klubbfixare sedan tidigt 90-tal. Hon genomför i snitt hundra spelningar per år som DJ Demonika och är  jury-administratör för Manifestgalan, för vilken hon också är ordförande i kategorin Dans. Hon har också drivit Blendas DJ-skola i över 15 år.

Monika har en gedigen erfarenhet av musikkultur och har under åren bidragit på en mängd olika sätt till publicerad kunskap om musikscenen, t.ex:

  • ett kapitel om 90-talets elektroniska scen till den medföljande katalogen som gavs ut i samband med Göteborgs Stadsmuseums utställning om Göteborgs musikliv.
  • redaktör för MusikerMagasinets avdelning b.p.m där hon intervjuade internationella och inhemska artister och DJ:s, gjorde klubbreportage från hela världen, tester av DJ-mixers och samlade in internationella nyheter och DJ-charts från den elektroniska scenen.
  • redaktör för magasinet Galore,
  • artiklar bla för MI, Groove och olika nättidsskrifter.
  • två texter i antologin I hear a new world som gavs ut på Bläck Charm Nostalgi Vassa Tänder (2012). Läs här: Motsatsen till minimalism – DJ KOZE

För fjärde året i rad deltar vi på Scandinavian Music Expeo (SME)

SME 2019

SME 2018

SME 2017

SME 2016

Musik och samhälle VIII, 6–7 oktober 2016, LUX

Arr: ABF och Inst. för kulturvetenskaper, Lunds universitet. Inbjudan till konferens! TEMA: Musik och elektricitet.

Genom alla tider har människan fascinerats av musik på olika sätt. En viktig aspekt de senaste 200 åren (ca) finner vi i upptäckten av elektricitet. Elektricitet har nämligen genom historien spelat en viktig och kanske avgörande roll inte bara för hela samhällsutvecklingen, utan också för hur musik kommit att skapas, produceras, distribueras, avnjutas, läras ut och rentav bedömas. I 2016 års upplaga av konferensen Musik och samhälle vill vi bjuda in till diskussioner och samtal, föredrag och presentationer som på något sätt fokuserar elektricitetens roll i musiken, i vidaste bemärkelse. Följande – både samtida och historiska perspektiv – sessioner och inriktningar tänker vi oss kunna aktualisera under konferensen:

• Elektronisk musik – synth, electronica, hiphop, med mera.
• Elektricitetens roll för specifika instrument och/eller genrer
• Elektricitetens roll för musikbranschen och –marknaden
• Elektriska metaforer: hur har ordet elektrisk använts i texter till låtar?
• Elektricitet, musik och lärande
• Elektricitet, musik och genusperspektiv

Läs mer om programmet här.

Anna Gavanas till konferensen i oktober!

”Anna Gavanas är forskare och DJ som i år är högaktuell med boken DJ-liv: historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm (Gidlunds förlag), som hon skrivit tillsammans med Anna Öström. Gavanas har tidigare publicerat ytterligare två böcker om DJkultur: DJ Culture in the Mix Power, Technology, and Social Change in Electronic Dance Music (Bloomsbury 2013) samt Rundgång: om Genus och Populärmusik (Makadam 2009). Gavanas verkar som DJ och producerar egen musik under namnet Gavana, och driver även skivbolaget Meerkat Recordings. Som socialantropolog kretsar hennes forskning i övrigt kring arbetslivsfrågor, migration, välfärd, sociala rättigheter, äldreomsorg och hushållstjänster.” (Lunds universitet, Institutionen för kulturvetenskaper)