Tillbaka till underjorden kommer januari 2023!

Tillbaka till Underjorden handlar om de hjältar som drev klubbar, spelade musik, målade backdrops, stod i garderoben och fyllde i studiecirkelpapper. Som skapade svensk alternativ klubbkultur på nedlagda fabriker, tomma badhus, fritidsgårdar och invandrarföreningar. Ett myller och en mångfald av svennar, lantisar, afros, juggar och brats. Hippies och entreprenörer, slackers och konstnärer. Många av dessa klubbkulturens hjältar och eldsjälar har osynliggjorts och tidigare inte kommit till tals. Boken fördjupar och gräver vidare i historien utifrån frågor författarna väckt i samband med sina tidigare uppmärksammade böcker DJ-liv (2016) och Från Diskofeber till Rejvhysteri (2020). Genom drygt 100 intervjuer beskrivs delar av de alternativa och underjordiska musikscenerna i Göteborg, Skåne och Stockholm under 80-och 90-talen. Berättelsen handlar om vad som sker alldeles i början när den globala klubbmusiken möter det svenska folkhemmet.

TILLBAKA TILL UNDERJORDEN
80/90-TALENS KLUBBREVOLUTION I SVERIGE
Anna Gavanas & Anna Öström
Grafisk form: Margnus Frederiksen
240 sidor, rikt illustrerad, 978-91-7844-505-9, Gidlunds förlag

Boken släpps på Scenkonstmuseet i Stockholm den 28/1 2023, kl. 15.00–03.00.
Eftermiddagen och natten ägnas klubbhistorien, en livsviktig del av vår samtidshistoria. Museet fylls med panelsamtal, samlingar, installationer, DJs, kläder, flyers, dansgolv, artister och pionjärer.